top of page
_B6A4801RedigeradVinjettSkuren4_4FW.jpg

Insekter fascinerar. Tänk vilken betydelse de har, inte minst pollinatörernas avgörande för maten på vårt bord.

Det gäller inte bara bin och humlor utan många andra insekter. Där bland fjärilar. 

Och visst är de vackra. Oerhört vackra.

 

Fjärilsfotografering är ett intresse jag delar med Zandra, min fru. Ofta är det Zandra som ser ut utflyktsmål i Uppland eller dess närhet och på sommaren tar vi oss fram på fjärilsstigarna bland annat här i Hågadalen-Nåsten (Uppsala), Hummelsvedjan (Uppland) och Grinduga (Gästrikland). På vintern är det fint att se tillbaka på fotografier, minnas och längta till nya möten.

Vill man ha tag på en riktigt bra fälthandbok om dagfjärilar kan jag varmt rekommendera min vän Bo Söderströms Nordens Fjärilar, Bonnier fakta.

VÄLJ BLAND FJÄRILSFAMILJERNA

Min foton är grupperade på dagfjärilarnas fjärilsfamiljer och därtill en sida med "bastardsvärmare och andra dagaktiva nattfjärilar".

Jag fascineras av fjärilarnas biologi och levnadssätt, med äggläggning på värdväxter och den fantastiska omvandlingen från larv till färdig fjäril. Skönheter där vissa arter flyger i två och ibland till och med tre generationer på sommarhalvåret.

 

Vissa övervintrar sedan som vuxna individer eller i puppstadie. Några flyttar, ibland långa sträckor över länder och kontinenter, till och med på fler hundra meters höjd!

 

Och titta på den här randiga juvelvingen jag fotat i Costa Rica. Har den inte ett huvud och antenner i varje ände? Allt för att lura den hungriga fågeln. 

I slutet av mars och in i april börjar enstaka fjärilar flyga här hemma. Övervintrande exemplar av till exempel nässelfjäril passerar förbi i vår trädgård, även om de på sina håll kan ses än tidigare. Som barn fick jag lära mig att om det skulle bli ett bra eller sämre år berodde i hög grad på om den första fjärilen man såg på året var ljus eller mörk. Vad ska man tro om det?

En juvelvinge från Costa Rica med dubbla huvuden och antenner. Så kallad automimikry, eller självmimikry.

_0000501Redigerd3FW.jpg
bottom of page