top of page
_MG_9255RedigeradVinjettFW.jpg

Mycket av mitt fotograferande gör jag på naturutflykter hemma i Sverige.

Genom åren har jag också haft förmånen att göra några resor lite längre bort; ibland själv andra gånger med familj och vänner.

Välj bland figurerna för att ta del av bildspel och/eller korta berättelser om några av dessa resmål/fotomål inom och utom Sverige.

Foto-resmål

VÄLJ BLAND FOTO-RESMÅLEN

Jag har kommit en bit på väg med att lägga upp dessa här på min webb. Fler foto-resmål är på väg in.

_MG_0132RedigeradFW.jpg
Ekoturismen är till för att skydda naturen och bidra till en hållbar utveckling och bevarande av de naturområden som besöks. Om inte t.ex Serengeti besöks, så lär det inte dröja länge innan det inte finns några lejon, elefanter eller noshörningar kvar.

Det finns inga pengar eller incitament för lokalbefolkningen att bevara dessa vilda områden utan att en ekonomisk återbäring och det är här turismen kommer in i bilden.
Det handlar ofta om fattiga länder; det står inga internationella banker på kö för att låna ut pengar till utvecklingen i dessa länder. Turismindustrin däremot står för stora inkomster.
Jim Corbett nationalpark i norra Indien.
Safari- och naturturismen som i dag väldigt ofta bedrivs i en anda av ekoturism blir allt viktigare. Costa Rica har i dag mer regnskog än på 60-talet tack vara världens bästa ekoturism och ett nationellt incitament att bevara naturen. Ekoturismen är landets största inkomstkälla.

Många unika  skogsområden på Madagaskar finns enbart kvar eftersom de har besöks av turister, eller har värdefull natur som kan bli en framtida resurs. Annars är skogsavverkningen katastrofal och enbart 10% av skogarna finns kvar och erosionen är enorm. En av de främsta orsakerna är behovet av ved. Åttio procent av invånarna saknar elektricitet och behöver ved för att få ljus och för att kunna laga mat. Ett katastrofalt läge när man betänker att mellan 80-90% av alla djur och växter på Madagaskar är endemiska. De finns bara här på denna unika plats, med en yta något större än Sveriges, belägen utanför Afrikas östkust i Indiska oceanen. 

Listan kan göras hur lång som helst och även i det välbärgade Europa och Nordamerika är ekoturismen en viktig faktor för naturskydd.
bottom of page