top of page
_I4A0418RedigeradGråVinjett3FW.jpg

La Gomera

La Gomera, Kanarieöarna
Julius hade läst på om vad som sägs vara La Gomeras största naturskatt, nämligen öns skogar med frodiga, gröna lagerliknande träd som präglar öns bergiga centrala delar. Skogstypen Laurisilva, som det fanns gott om för flera miljoner år sedan men som nu finns kvar på endast ett fåtal platser i världen. Bland annat här på La Gomera, i nationalparken Garajonay.
Skogar som hyser ett ekosystem med hög luftfuktighet, som här dagligen ges i form av vatten från havet som kommer in via fuktiga moln, året runt.
_I4A0686RedigeradLjusareSVFW.jpg
Från Vallehermoso vandrade vi upp i bergen.
_I4A0877RedigeradFW.jpg
Molnen sveper in i La Gomeras Laurusilvaskog.
La Gomera är ön där tidiga bönder från en stam i Marocko och senare spanjorerna kommunicera med varandra över dalarna genom ett visselspråk som kallas Silbo. Numera har visselspråket förts in på skolschemat för att språket inte ska dö ut.
La Gomera var helt nytt för oss och Teneriffa var denna gång bara en landning från vilken vi tog färjan till San Sebastian.
La Gomeras lilla storstad där vi började och avslutade med övernattning i ett fascinerande klosterliknande hotell.
_I4A0418RedigeradFW.jpg
Från vårt hotell i San Sebastian blickar jag ut över havet, bort mot Teide på Teneriffa.
Mellan stammarna bildar spindeln sitt nät.
Från min sjuksäng i Vallehermoso kan jag bara på håll beskåda den vackra ön medan de andra är ute i solen.
Solen lyser genom ormbunken inne i skogen. Man ser att det börjar bli sent på säsongen,
På vår vandring upp i bergen passerar vi mycket små odlingslotter. En del med inslag av palmer och där längs avgränsningarna ofta slingrade blomman för dagen.
Kompromisser och lite av varje som det blir med familjeresor. Lite smolk i bägaren var dock att två av dagarna var jag rätt dålig med ordentlig feber.
IMG_3023.JPG
_I4A0950RedtestHighKeyFW.jpg
_I4A0859RedigeradFW.jpg
_I4A0823RedigeradFW.jpg
_I4A0552RedigeradSkurenFrittFW.jpg
Kanske var det inte bästa tiden på året för att se skogen och det blev inte så mycket skogsvandring som vissa önskat sig utan även en del bergsvandring och stadspromenader. 
Under veckan, under vår upptäcksfärd, bodde vi i två byar i norra delen av ön, Vallehermoso och Hermigua. Framför allt från det lilla mysiga hotellet som det holländska paret hade i Vallehermoso kunde vi göra dagsutflykter upp i bergen och till skogen.
Blomman för dagen (Ipomoea tricolor).
Stadsvandring i Hermigua.
bottom of page