top of page
_I4A9182Redigerad6VinjettFW.jpg

Fåglar

Som för många naturfotografer började det i unga år för mig med fågelskådning, ofta tillsammans med andra; ibland genom fältbiologerna. 

Skådandet ledde till en önskan att dokumentera och fotograferandet blev ett komplement som allt mer hamnat i centrum och där konstnärliga ambitioner fått växa fram.

Idag är upptäcka, dokumentera och skapa för mig tre element som ständigt överlappar och lever in i varandra.

Jag har nog sett ganska många fåglar vi det här laget. Men jag är inte den som räknar kryss och har aldrig strävat efter någon 300- eller 400-klubb etc. Den sortens tävlande ligger inte för mig och jag är dessutom dålig på att dra på diverse fågellarm. Men jag tycker inte mindre om fåglar för det, att ta del av lära mig om och fånga med kameran.

Men det är klart, det fanns en tid då jag räknade antalet arter och i en gammal "obsbok" hittar jag en underbart informativ sammanräkning.

VÄLJ BLAND FÅGELGRUPPERNA

DESSA FÅGELSIDOR ÄR UNDER UPPBYGGNAD, ENDAST DE MED VETENSKAPLIKT NAMN ÄR TILLGÄNGLIGA.

I en gammal "obsbok" hittar jag en inte alltför informativ sammanräkning över de fågelarter jag då hade sett.

Mina bilder har jag sorterat in under olika fågelgrupper. Klicka på dessa för att se respektive bildspel, där du också kan stanna och bläddra i egen takt.

Och visst räknade jag då antalet arter jag såg på den utflykt jag för tillfället var på.

Jag minns också i min fågelskådarungdom hur min kompis Anders hade hört en viss art. Hur vi debatterade ifall det verkligen räknades som ett "kryss" eller inte. Sedan dess gav jag mig fan på att lära mig fågelläten, vilket jag är mycket tacksam för. Tänk så mycket mer man får ta del av genom att inte bara lära sig känna igen en fågel på dess typiska utseende. Det gäller inte bara fågelläten utan också hur de flyger, silhuetter, utbredning flyttmönster, habitat (livsmiljöer) med mera.

bottom of page