top of page
_3040373-KopiaRedigeradSkuren4_4VinjettFW.jpg

Kolibrier

Kolibrier är inte som andra fåglar. Ja, när jag ser dom så undrar jag: Är de fåglar?

Klicka på bildspelet för att bläddra i egen takt och se i helskärmsläge.

Likt en dagsvärmare rör de sig snabbt åt alla håll och står även stilla i luften. De visar oftast upp fantastiska färger då ljuset bryts genom de små, små fjädrarna. Något som ses i rätt vinkel och som hanarna då kan spela på för att visa sin prakt. Olika arter återfinns både i låglandet och uppe i bergen och jag har fått glädjen att ta del av dessa dels i Costa Rica och dels i USA.

Kolibrier

Berkeleys botaniska trädgård (University of California Botanical Garden).

Mina första möten med dessa fantastiska små fåglar var redan som 14-åring då jag hälsade på min mormors bror Hans och Florence i San Diego, Kalifornien dit vi bilade från San Fransisco.

"Morbror Hans" hade en liten matare hängandes utanför fönstret till deras "Mobile Home". Arter som jag där då såg var chaparralkolibri (eng. Anna's hummingbird), Calypte anna och Svarthakad kolibri (Black-chinned hummingbird), Archilochus alexandri.

Ett till synes ofärgat huvud kan lysa upp fantastiskt bara ljuset faller rätt.

Chaparralkolibri (eng. Anna's hummingbird) vid Berkeleys botaniska trädgård (University of California Botanical Garden).

Det skulle dröja ytterligare 37 år innan jag på nytt fick bekanta mig med dessa kolibrier. Här chaparralkolibrin vid den botaniska trädgården utanför Berkeley nordost om San Fransisco. Hit till Kalifornien kom vi för att hämta vår äldsta son Adam efter hans utbytesår på highschool.

Tre år senare, 2018, hade jag förmånen att studera än fler kolibrier, då på vår resa till Costa Rica.

Bilderna här på Roststjärtad smaragd (eng. Rofous-tailed Hummingbird), Amazilia tzacatl och

Purpurkronad blomnymf (eng. Purple-crowned Fairy, Heliothryx barroti liksom de tidigare bilderna ovan gillar jag särskilt då de är tagna utan att lockat till mig fåglarna genom någon form av matning.

Roststjärtad smaragd (eng. Rofous-tailed Hummingbird).

Purpurkronad blomnymf (eng. Purple-crowned Fairy). 

Men bara för att man har en kolibrimatare är det inte säkert att det bara är kolibrier som dyker upp. Här får en grönkronad briljant (eng. Green-crowned Brilliant), Heliodoxa jacula snällt vänta då en olingo (en halvbjörn) kommit för dricka av sötman. 

En grönkronad briljant väntar på att olingon ska bli klar.

Grönkronad briljant, hane respektive hona.

Att hänga up en matare är annars ett trevligt sätt att studera dessa små fåglar närmre. Vårt första stopp på väg upp mot Monte Verde var vid en terrass där man hängt flera matare bredvid varandra och det var en fantastiskt upplevelse att plötsligt befinna sig bland flera olika arter kolibrier.

Halsbandsjakobin (eng. White-necked Jacobin) är med då blomman prepareras.

Violetthuvad kolibri (eng. Violet-headed Hummingbird).

Populärt är annars också att göra en sorts "set up" där man preparerar en blomma med sockerlösning.

Ibland undrar jag ändå om det inte dyker upp en och annan kolibri även här hemma i trädgården i Uppsala. Men det är förstås inte så, utan en större dagsvänrmare, Macroglossum stellatarum som likt en kolibri besöker våra blommor.

Och när det blir mycket att dricka så behöver man ibland lätta på trycket. Vulkankolibri, hona (eng. Vulcano Hummingbird).

Större dagsvänrmare, Macroglossum stellatarum på budleja hemma i trädgården. 

Det finns mycket spännande att läsa och lära om kolibrier. I Glenn Bartley och Andy Swash fantastiska bok "Hummingbirds A Celebration of Nature's Jewels läser jag att även om kolibrier idag endast finns i Syd- och Nordamerika så är de äldsta fossila fynden från Tyskland, Polen och Frankrike. Lika förbluffad blir över att  kolibrier är närmast släkt md seglarfåglar, alltså våra tornseglare!

bottom of page