top of page
_63A3847RedigeradVinjetFW_edited.jpg

Övriga grod- och kräldjur

Kameleonter visar jag på en egen sida. Bland övriga grod- och kräldjur ser du här fler ödlor, grodor och ormar. Ödlorna var i regel aktiva på dagen. Många grod- och kräldjur är däremot nattaktiva och kunde ses bäst när vi var ute och lös på kvällen med ficklampor.

Många har, liksom kameleonterna, utvecklat "strategier" för att smälta in i miljön, som leaf-tailed geckos då de smälter in mot en trädstam eller liknar ett blad eller löv. Till exempel Satanic leaf-tailed gecko, Uroplatus phantasticus som här imiterar ett visset löv.

Ormar är alltid spännande. På Madagaskar finns inga giftormar att vara rädd för. Särskilt vackra med en skön stil tycker jag boaormarna är. Madagaskar har tre arter, endemiska som så många av de andra djuren. Det vill säg de finns endast här. Vi fick se två av dessa arter; Madagascar tree boa, Sanzinia madagascariensis och en ground boa, möjligen Dumeril's boa, Acrantophis dumerili.

_76A0431RedigeradFW.jpg

Madagascar tree boa, Sanzinia madagascariensis.

Satanic leaf-tailed gecko, Uroplatus phantasticus som här imiterar ett visset löv.

När vi var ute och lös på kvällen, ibland i lätt regn, var grodorna igång och hördes ganska ljudligt regelbundet. På dagen fann vi också grodor men var då ofta sovandes, där vissa arter intar en anan färg för att mer eller mindre smälta in i miljön. En särskilt färggrann liten groda var Baron's manuella, Mantella baron.

Baron's manuella, Mantella baroni. En särskild färgstark liten groda. 

SE FLER BILDER PÅ GROD- OCH KRÄLDJUR GENOM BILDSPELET NEDAN

Du kan pausa bildspelet genom att klicka på en bild, svep sedan åt sidan i egen takt

Du kan pausa bildspelet genom att klicka på bilden och bläddra i egen takt

SE FLER BILDER FRÅN MADAGASKAR:  VÄLJ BILDSPEL BLAND UNDERGRUPPERNA NEDAN

eller ÅTERGÅ TILL HUVUDSIDAN

bottom of page