top of page
_63A1233RedigeradVinjetFW.jpg

Spindlar och insekter

Nu var det inte så mycket "småkryp" vi letade efter, men några spindlar och insekter stöter man förstås på ändå. Till exempel stora spindlar som Golden orb web spider i släktet Nephila med sina imponerande nät.

Men än häftigare var nätkastarspindeln Deinopis madagascariensis. En nattaktiv spindel som på dagen stäcker ut långsmalt mot till exempel en gren för att inte bli upptäckt. Två av dess ögon är särskilt anpassade för att se bra i mörkret då den fångar sitt byte genom att kasta sitt elastiska nät likt ett lasso.

Nätkastarspindeln Deinopis madagascariensis som håller på att spinna sitt nät som den jagar med på natten genom att kasta pop sitt byte.

Giraffhalsviveln, hane med sin imponerande hals.

Bland insekterna är inte minst giiraffhalsviveln,Trachelophorus Giraffa känd från just Madagaskar. En läcker skalbagge med huvudet på skaft. Särskilt hanarna har en extra lång hals.

_76A8596RedigeradFW.jpg

En vägstekel I det här fallet en Spider wasp har förlamat spindeln som mat till sin larv.

År 2020 namngavs ett släkte jättekrabbspindlar efter Greta Thunberg (Thunberga spp.). Dessa finns bara på Madagaskar och spindeln på bilden till höger ovan kan möjligen vara en Thunberga nossibeensis. En jättekrabbspindel som blivit paralyserad av giftet från den vackra vägstekelns sting (Spider wasp). Vägstekeln placerar därefter ägg i eller på spindeln som av vägstekeln dras ner i ett hål i marken för larven att livnära sig på. Att bli stungen stunden. av denna vägstekel sägs vara mycket smärtsamt. 

SE FLER SPINDLAR OCH INSEKTER GENOM BILDSPELET NEDAN

Du kan pausa bildspelet genom att klicka på en bild, svep sedan åt sidan i egen takt

Du kan pausa bildspelet genom att klicka på bilden och bläddra i egen takt

SE FLER BILDER FRÅN MADAGASKAR:  VÄLJ BILDSPEL BLAND UNDERGRUPPERNA NEDAN

eller ÅTERGÅ TILL HUVUDSIDAN

bottom of page