top of page
_I4A8666Redigerad20ljusareGråVinjett2FW.jpg

Pusztaszer,
Ungern

Klicka på bildspelet, bläddra i egen takt och se i helskärmsläge.

Pusztaszer, Ungern
I juni 2018 och april 2019 tillbringade jag en vecka i södra Ungern för att fotografera från Bence Mátés fina fågelgömslen utanför den lilla byn Pusztaszer.
Jag hade hört en del och även försökt läsa på något om Bence och hans gömslen. Jag ville leva mig in i och se fram mot något så roligt och spännande men samtidigt  inte i förväg skruva upp förväntningarna allt för mycket.
Bence utanför gårdens bilar.
_I4A6271RedigeradFW.jpg
Natthäger på den avstängda teaterstrålkastaren kallad "vinterlampan".
_I4A6068RedigeradFW.jpg
Natthäger fotad från "Teatern".
I biografen kryper man ner i en bunker där man sitter bekvämt i fåtöljer och kan slå på "soluppgångsljus" om man så vill, även om jag gärna avstår. Teatern är än mer fantastisk där man går från köket i en liten stuga i en underjordisk gång till Teaterns breda fönster där, när man installerat sig, det elektriska utsiktsskyddet sakta dras upp från glaset varigenom man fotograferar. Först anar man bara ett par ben men snart står natthägern där alldeles nära, på andra sidan, och som det ser ut blickar rakt mot mig. 
Bence utanför gårdens bilar.
Bence har här byggt upp ett drygt 20-tal olika gömslen i världsklass varav ett par, Teatern och Biografen, är särskilt lyxiga.
Flera andra gömslen prövar jag på. Till exempel denna för blåkråka där kråkparet flög och matade sina ungar i holken utanför.
_I4A2688RedigeradFW.jpg
_I4A2678Redigerad2FW.jpg
_I4A4171RedigetadFW.jpg
I skogen fanns flera skogsgömslen, så kallade "drinking stations" där fåglar i värmen kunde slå sig ner vid en upphöjd damm, där jag bakom det dolda glaset satt och knäppte av bild på bild. I det stora skogsgömslet var det särskilt intressant att fånga fåglarna, t.ex. koltrasten i eftermiddagens motljus.
Minervaugglan damp ner rakt framför mig.
En koltrast tar sig ett bad i motljuset.
Den större "Drinking station" med sitt dold fönster bakom dammen.
Blåkråkan blickar ut från sin bohåla.
_I4A4133Redigerad2Skuren4_3FW2.jpg
Den nedan är för minervauggla och härfågel. När jag var färdig för dagen och började göra mig i ordning för hemfärd så kom plötsligt ugglan fram alldeles framför mig på andra sidan glaset.
_I4A8813RedigeradSkuren4_5SVFW.jpg
IMG_0855RedigeradFW.jpg
IMG_0857RedigeradFW.jpg
Lite längre bort, kanske en halvtimme med bil, tog vi oss till två gömslen, ett på vardera sida om en större sandgrop i en hästhage. Här häckade en ganska stor grupp biätare. Från det ena gömslet kunde jag fota i motljus och från det andra i medljus.
_I4A9506RedigeradFW2.jpg
Hästhagen med biätarkollonin.
Gömsle för minervauggla och härfågel. För stunden bodde här bara ugglan.
_I4A5338Redigerad2FW.jpg
För ett par år sedan räddades ett 40-tal individer från Budapest flygplats, där man inte kunde ha dem då de drog till sig rovfåglar. Året därpå ytterligare ett 100-tal och här på sin nya plats i södra Ungern har de trivts bra och snabbt förökat sig. I nationalparken och främst på Bence Mates marker strax utanför räknar man nu in närmare 1500 individer. För att fotografera dessa hade Bence förstås inrättat ett gömsle.
Sisel är en europeisk jordlevande ekorre och här där jag fotade dem i Ungern är de en del i ett ”rewildering-project”. 
Sisel, Spermophilus citellus (europeisk jordekorre) 
bottom of page