top of page
_B6A6539RedigeradVinjett3FW.jpg

Orkidéer i Italien

Orkidéer är en artrik växtfamilj som fascinerar. Flertalet blommor trivs på den kalkhaltiga berggrunden som vi finner på många håll kring Medelhavet.

Ett av de mer orkidétäta områdena är i Monte Gargano, på Garganohalvön som ligger i Apulien, Italiens sydöstligaste region. Ett orkidéparadis: Monte Garganos Nationalpark.

Glasögonofrys, Ophrys argolica ssp. biscutella.

Monte Gargano

När jag kom hit var jag inte speciellt kunnig på vare sig orkidéer eller på att fotografera dem. Men jag måste säga att det var lätt att låta sig förföras.

Det är här kring Medelhavet flertalet ofrysarter växer i Europa. Om vi i Sverige kan finna en till två arter i ofryssläktet så växer här i Gargano åtminstone över 30 arter.

På sidan "Orkidéer i Sverige" kan du ta del av ofrysarten flugblomster, Ophrys insectifera.

I bildspelet ovan hittar du bilder på fler ofrysarter och andra orkidéer.

_B6A6339Redigerad3Skuren4_4FW.jpg

Glasögonofrys, Ophrys argolica eller möjlig hybrid.

Denna, underart har det latinska epitetet biscutella, vilket anspelar på de två sköldlika märkena på blommans läpp. Den är endemisk för Italien med Monte Gargano som centrum för dess utbredning och tillhör det så kallade glasögon-ofrys-komplexet, O. argolica, och kunde här se lite olika ut, även på mycket närliggande platser. Detta dels då artens blomma naturligt varierar i utseende och dels för att arten hybridiserar med andra ofrysarter.

Det är ibland svårt med namngivning av orkidéer, då många latinska namn ändras vartefter släktskap utreds. Jag reserverar mig för eventuella fel och namnändringar framöver. Men visst är de vackra!

Gullvivenycklar, Orchis pauciflora.

Fjärilsnycklar, Anacamptis papilionacea.

I begreppet nycklar återfinns ett antal orkidésläkten. Bland andra här Orchis, Anacamtis och Serapias.

Fjärilsnycklar är en vanlig orkidé i Medelhavsområdet. Bilden till höger ovan har jag trixat lite med på så vis att de fina ljusringarna i fotots bokéh kommer sig av att solen reflekteras i min vattenflaska som ligger en bit bort i gräset!

Ögonnycklar, Orchis quadripunctata,
med sin stirrande blick. Lägg märke till den lilla spindeln överst på de outslagna blommorna.

Borstnycklar, Orchis Italica med det så passande engelska namnet "Naked man orchid".

Liksom för nycklar så säger epitetet yxne inte mycket om släktskapet dessa arter emellan. På sidan "Orkidéer i Sverige" har vi fjällyxne, dvärgyxne och gulyxne. Alla tre tillhör de olika släkten och här i Gargano hittar jag som sagt arten spökyxne, Aceras anthropohorum. Således tillhörande ett fjärde släkte.

Bland satyrnycklarna fann vi såväl hårig satyrnyckel som kala satyrnycklar. Karakteristiskt för hårig satyrnycklar som vi ser här  på bild är den breda (16–23 mm, längd: 19–29 mm), nästan hjärtformade, och kraftigt håriga (violetta hår) läppen. Läppfärgen är oftast mörk, brun eller rödbrun. 

I bildspelet nedan  hittar du även bild på kala satyrnycklar och där hittar du också många fler orkidéer än de du ser här.

Hårig satyrnycklar, Serapias cordigera.

Spökyxne, Aceras anthropohorum.

Blommorna på flera orkidéer har ett ganska roligt utseende. Till exempel ögonnycklar med sin stirrande blick, borstnycklar som påminner om små glada gubbar och spökyxne med sina upphängda spöken...

SE FLER ORKIDÉBILDER GENOM BILDSPELET NEDAN

Du kan pausa bildspelet genom att klicka på bilden och bläddra i egen takt

Du kan pausa bildspelet genom att klicka på en bild, svep sedan åt sidan i egen takt

bottom of page