top of page
_76A8467RedigeradVinjetFW.jpg

Skogen

Kameleonter ingår bland kräldjuren och utgör en familj i underordningen ödlor. Av de över 200 kända arterna lever närmare hälften på Madagaskar. Men de är inte lätta att upptäcka. Dels är de väl kamouflerade genom sin färg och dels likaså genom sitt rörelsemönster där de liksom vaggar fram för att härma en gren i vinden.

Fascinerande djur som kan vrida vardera ögat 180 grader oberoende av varandra och på så vis skapa två olika bilder som sedan hjärnan får bearbeta. När den väl hittar ett byte fokuserar bägge ögonen på detta för att bedöma avstånd varefter den med en ofattbar hastighet skjuter ut sin långa tunga varmed bytet fångas in.

Parson's chameleon, Calumma parsonii, tillhör de största kameleonterna. Här ses den skjuta ut tungan för att fånga sitt byte.

Från de största till de minsta. Parson's chameleon, Calumma parsonii, anses vara den tyngsta och en av de längsta kameleonterna där en fullvuxen hane kan väga så mycket som 700 gram och ha en längd på hela 65 cm inklusive sin svans. De minsta kameleonterna tillhör släktet Brookesia och är också världens minsta reptiler. En fullvuxen Brookesia nana har en kroppslängd på 13 mm och med svansen räknat drygt 20 mm. 

I släktet Brookesia finner vi de minsta kameleonterna. Här en Brown leaf chameleon, Brookesia superciliaris. Liten som ett lillfinger.

SE FLER KAMELEONTBILDER GENOM BILDSPELET NEDAN

Du kan pausa bildspelet genom att klicka på en bild, svep sedan åt sidan i egen takt

Du kan pausa bildspelet genom att klicka på bilden och bläddra i egen takt

SE FLER BILDER FRÅN MADAGASKAR:  VÄLJ BILDSPEL BLAND UNDERGRUPPERNA NEDAN

eller ÅTERGÅ TILL HUVUDSIDAN

bottom of page